29 Avg

Javna preduzeća u Adi i Novom Bečeju sama kose travu, u Srbobranu i Bečeju kose novosadske firme

  • 29. Avg 2020
  • Javne nabavke
  • Moj Bečej
Košenje u opštini Bečej građane je ove godine koštalo najmanje 17 miliona dinara, kolika je vrednost ugovora koji je JP „Komunalac“ potpisalo nakon sprovedenog postupka javne nabavke sa Studentskom zadrugom „Mašinac“ iz Novog Sada za ove usluge, dok je za orezivanje drveća sa istim ponuđačem potpisan ugovor na dodatnih dva miliona dinara.

Pošto je ova suma novca za površinu od oko 600.000 m² iznenadila građane Bečeja, a u koju, prema rečima direktora ovog preduzeća, nisu uračunata groblja, redakcija portala MojBečej.rs želela je da uporedi cene košenja sa opštinama u okruženju.

Javna komunalna preduzeća u opštinama Novi Bečej i Ada još uvek samostalno kose travu, što je i JP „Komunalac“ Bečej radilo do 2018. godine, kada je prvi put raspisalo javnu nabavku za ove usluge. Sa druge strane, JKP „Graditelj“ iz Srbobrana, poput bečejskog „Komunalca“, raspisuje javne nabavke za uslugu košenja trave.

Košenje trave u opštini Srbobran

Javna nabavka za uslugu održavanja zelenila na grobljima i mašinsko i ručno košenje trave na teritoriji opštine Srbobran u 2020. godini koštala je 3,7 miliona dinara, a u cenu je uračunata površina od oko 244.000 m², sudeći po kvadraturi koja je navedena u konkursnoj dokumentaciji.

JKP „Graditelj“ iz Srbobrana je u 2019. godini za istu nabavku izdvojilo nešto manje od 3,2 miliona dinara, a u obe godine za ovu uslugu je angažovana firma „Invest Global Group 021“ d.o.o. iz Novog Sada.

U 2018. godini ova javna nabavka je bila podeljena u dve partije, pa je te godine Studentskoj zadruzi „Mašinac“ iz Novog Sada, kojoj se već tri godine plaća da kosi travu u opštini Bečej, pripalo 2,3 miliona za održavanje zelenila na grobljima, dok je za mašinsko i ručno košenje trave bila angažovana SZTR „Iv koop“ iz Srbobrana, za čije je usluge plaćeno 125.000 dinara.

Košenje u opštinama Novi Bečej i Ada

JKP „Standard“ iz Ade i JKP „Komunalac“ iz Novog Bečeja ne raspisuju javnu nabavku za usluge košenja trave, već to obavljaju sami.

Za održavanje javnih zelenih površina iz budžeta opštine Novi Bečej u 2020. i 2019. godini izdvojeno je po 10 miliona dinara, a tu su, osim košenja, uračunate usluge nabavke, proizvodnje i održavanja cveća, orezivanje drveća, orezivanje žive ograde, farbanje mobilijara i popravka istih, kao i pražnjenje kanti za smeće, saopšteno nam je iz ovog preduzeća.

Samo za košenje trave utrošeno je u 2019. godini 7,4 miliona dinara, dok je od aprila do avgusta tekuće godine za košenje potrošeno skoro 3,8 miliona dinara, navode iz novobečejskog „Komunalca“.

U 2018. godini iz budžeta opštine Novi Bečej za održavanje javnih zelenih površina izdvojeno je 7 miliona dinara, od čega je 3,6 miliona utrošeno na košenje trave. JKP „Komunalac“ Novi Bečej za ove usluge angažuje ukupno 12 radnika, a površina koja spada u program održavanja javnih zelenih površina u opštini Novi Bečej iznosi oko 98.500 m², a u tu površinu ne spadaju groblja sa teritorije opštine, kažu za portal MojBečej.rs iz ovog preduzeća.

Podsetimo i da JP „Komunalac“ Bečej ima zaposlene radnike u sektoru održavanja javnih zelenih površina, ukupno njih 12, koji neretko takođe kose travu, pored toga što se bave ostalim delatnostima koje su u nadležnosti ovog sektora.

U odgovoru na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, novobečejski „Komunalac“ piše da se trava na teritoriji njihove opštine kosi između marta i novembra meseca, a prosečan broj košenja od 2017. do 2019. je 26 puta u godini.

Sa druge strane Tise, JKP „Standard“ Ada je iz bužeta opštine za održavanje javnih zelenih površina u 2020. godini dobilo 14,5 miliona dinara, dok je u 2019. godini za ovu namenu izdvojeno 11 miliona dinara iz budžeta.

U uslugu održavanja javnih zelenih površina, pored košenja, spada orezivanje drveća i žbunja, priprema zemljišta u cvetnim lejama, kao i sadnja, zalivanje i održavanje cveća, oblikovanje živih ograda i grabljenje i čišćenje zelenih površina.

Kako se navodi u odgovoru ovog preduzeća, 13 radnika je angažovano na poslovima održavanja javnih zelenih površina, dok je, kako kažu, i određen broj radnika iz drugih organizacionih jedinica povremeno angažovan na ovim poslovima.

Površina koja spada u održavanje zelenila, a u koju nisu uračunata groblja, za 2020. godinu iznosi 178.000 m2, dok je u 2019. godini površina košenja bila skoro duplo manja, tačnije oko 88.000 m2.

Direktor JKP „Standard“ Milan Popov objašnjava da je preduzeće između ove dve godine dobilo dodatne površine za košenje i to: zaštitne pojaseve pored lokalnih puteva i dečja igrališta na teritoriji Prve i Druge mesne zajednice Ada i Mesne zajednice Mol.

U odgovoru na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja iz ovog preduzeća navode da se trava u proseku između, 2017. i 2019. godine, kosila sedam puta godišnje.

Inače, redakcija portala MojBečej.rs je zahtev za pristup informacijama od javnog značaja u maju uputila i JKP „Temerin“, međutim odgovor do sada nismo dobili.