18 Avg

Ministarstvo odbrane Crne Gore kupilo bespilotne letelice od beogradske kompanije

  • 18. Avg 2020
  • Tenderi
  • Poslovno Jutro
Ministarstvo odbrane Crne Gore sklopilo je ugovor o nabavci četiri nova komercijalna drona sa isporukom u narednom periodu.

Ukupna vrednost isporuke iznosi 322.000 evra. Tu vest jutros je prva objavila crnogorska Pobjeda.

"U objavljenom dokumentu ministarstva navedeno je da su deklarisanim jedinicima potrebna četiri termovizijska kompleta "first responder aerial kit" koji uključuje žirostabilisanu kameru i bespilotnu letilicu (dron) koja može da leti ne manje od 25 minuta. Zahtev ministarstva je i da rezolucija slike termalne kamere ne bude manja od 640×512 piksela, kao i da komplet poseduje najmanje dva kontrolna uređaja sa ekranom za praćenje i dokumentovanje uočene situacije na terenu“, prenosi Pobjeda.

Kako navodi list, u toku 2019. godine je raspisan tender za nabavku komercijalnih bespilotnih letilica čiji je pobednik bila beogradska kompanija Damiba.

"Letilice koje budu isporučene Crnoj Gori koristiće se, kako su precizirali iz Ministarstva, za obuku pripadnika Vojske ali i za pretragu i spašavanje u sklopu treće misije vojske – pomoći civilnim institucijama. Vojska Crne Gore trenutno raspolaže sa 13 komercijalnih bespilotnih letelica", rekli su za Pobjedu iz Ministarstva odbrane.

Tu vest je za Tangosiks potvrdio vlasnik kompanije Damiba Vladimir Babić koji je naglasio da saradnja njegove kompanije i crnogorskog ministarstva odbrane traje već godinama.

"Raduje nas što smo pobedili na još jednom tenderu u Crnoj Gori i što će njihova vojska uskoro koristiti ove letelice. Radi se o komercijalnim DJI dronovima tipa Matrice M200V2 koji će biti opremljeni novom i kvalitetnom optikom. Zenmuse XT2 kamerom koja ima 4K video rezoluciju i FLIR termovizijskom 640×512 kamerom. Naša kompanija će takođe pružiti svu potrebnu logističku i servisnu podršku kao i obuku za softverski deo sistema budući da neki segmenti ovog projekta nisu javno komercijalno dostupni uprkos činjenici da DJI platforma jeste“, rekao je Babić.