28 Avg

Smernice za podnošenje elektronske ponude

  • 28. Avg 2020
  • Javne nabavke
  • Institut za javne nabavke
Od početka primene ZJN, čekali smo na neophodne smernice i podzakonske akte Kancelarije za javne nabavke i nakon dva meseca od početka primene Zakona, oni su pred nama.

U više navrata smo govorili da je nepreciznost u formulaciji ZJN neophodno dopuniti zvaničnim stavovima nadležnih organa, kao i pratećim podzakonskim aktima, kojima bi se dopunila primena zakonskih odredbi.

26.08.2020. Kancelarija za javne nabavke objavila je smernice za postupanje sa elektronskom ponudom, i način njenog podnošenja.

Sve ono što je bunilo ponuđače, sada je odgonetnuto.

U narednim danima analiziraćemo situacije koje Vas interesuju.

POTPISIVANjE OBRAZACA

Nalozi ponuđača na Portalu, nisu adaptirani na način da ih je moguće elektronski potpisati i mada su sve dosadašnje odredbe, ali i odluke Komisije i stavovi Uprave, insistirali na njihovom potpisivanju i neretko, overavanju pečatom.

Prilikom pripreme konkursne dokumentacije, naručilac na obrascima i dokumentima koje traži od ponuđača da dostave u okviru svojih e-ponuda, ne predviđa mesta za pečat i potpis, s obzirom da naručilac ne može da traži od ponuđača da obrasce i dokumente potpisuju i overavaju, te da potpisane i overene skeniraju i takve učitavaju u okviru e-ponuda. Takođe, ponuđači nisu dužni da obrasce i dokumente, koje učitavaju odnosno kreiraju u okviru svojih e-ponuda, potpisuju i overavaju.

Ponuđač popunjen obrazac učitava u okviru e-ponude.

Ponuđač ne mora da skenira popunjen obrazac, pa da ga učita, već ga samo popunjenog učitava.

Ponuđači, prilikom unošenja podataka u cilju kreiranja Obrasca ponude, označavaju polje pod nazivom „Upoznati smo sa sadržinom i prihvatamo modela ugovora“.

Ponuđač učitava popunjeni model ugovora u okviru svoje e-ponude, samo ako je naručilac to zahtevao konkursnom dokumentacijom.

Ponuđač u model ugovora ne unosi datum, pečat i potpis.

- Objavljene smernice, samo su dale odgovore na deo nedoumica sa kojima se možemo susretati u pripremi ponude, zato, ponuđači nestrpljivo očekuju i prve zvanične stavove povodom spornih situacija.