05 Okt

Opština Svrljig planira sređivanje Prekonoške pećine, raspisan tender za projekat uređenja

  • 05. Okt 2021
  • Javne nabavke
  • Južne vesti
Rekonstrukcijom i uređenjem kompleksa na prilazu, izgradnjom puta i enterijerskim sređivanjem, Opština Svrljig planira da uredi Prekonošku pećinu, otvorenu još 1882. godine.

Tender za projekat uređenja je otvoren do 11. oktobra, a kako stoji u dokumentaciji, planira se uređenje dotrajalog prilaznog terminala za prihvat posetilaca, stepeništa, ulaznog platoa ispred pećine, sređivanje "velike dupke", kao i obnova sanitarnog prostora i i uređenje parkinga.

Predviđeno je da kompleks Prekonoške pećine bude ograđen, a u planu je i, kako se navodi, osiguranje stabilnosti stenskog masiva iznad pećine, kao i rešavanje vodosnabdevanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda i uređenje sanitarnih prostorija.

Takođe će se raditi i projekti za snabdevanje strujom, osvetljenje, telekomunikacioni i signalni sistemi, video-nadzor, alarmni i sistem za dojavu požara.

Podsetimo, pećina iznad sela Prekonoga kod Svrljiga, koju su krajem 19. veka istraživali čuveni srpski i evropski naučnici, prva je pećina na Balkanu koja je bila otvorena za turiste.