25 Okt

Raspisan tender za plansku regulaciju i uređenje turističke zone oko Blačkog jezera

  • 25. Okt 2021
  • Tenderi
  • Južne vesti
Geodetski radovi ne terenu, izrada katastarsko-topografskog plana, a zatim i plana detaljne regulacije za turističku zonu i izveštaja o strateškoj proceni uticaja plana na životnu sredinu, samo su neki od zahteva za tender koji je raspisala Opština Blace za uređenje turističke zone Blačko jezero, na površini od oko 44 hektara.

Tender je otvoren do 1. novembra ove godine.

U Opštinskoj upravi u Blacu ističu se da je cilj izrade plana aktiviranje ovog područja za razvoj turizma, sporta i rekreacije, kroz stvaranje planskog osnova za promenu namene zemljišta, parcelaciju i preparcelaciju zemljišta, izgradnju obilaznice oko naselja Blace i izgradnju i uređenje prostora, vodeći računa o zaštiti prirodnih resursa i životne sredine.

- U Planu generalne regulacije naselja Blace nalaze se smernice za izradu traženog dokumenta. Blačko jezero je formirano uz reku Blatašnicu, a vodu akumulira iz podzemnih izvora. Jezero u Blacu je na nadmorskoj visini od 385 m, ukupne površine 12 ha, dugačko oko 800 i široko 200 metara. Zona Blačkog jezera predstavlja izuzetan potencijal za celo područje opštine, ne samo za razvoj turizma, već i za unapređenje sporta, te se planira njegovo uređenje - kažu u Opštinskoj upravi Blaca.

Trenutno je u zoni Blačkog jezera izgrađeno samo fudbalsko igralište, a u planu je gradnja turističkih i objekata ugostiteljstva, dečjih igrališta, slobodnih blokovskih prostora, javnih sportsko-rekreativnih prostora, biciklističkih staza i staza za šetnju, kao i opremanje zelenih prostora za aktivnu i pasivnu rekreaciju.